RSCJ-k Magyarországon

Kezdetek és visszatérés | Zugligeti közösség | Mese utcai közösség | Miskolci közösség

Kezdetek és visszatérés

Magyarországra a Társaság 1883-ban érkezett és kezdte meg szolgálatát. Ekkor nyílt meg a Philippineum, majd 1914-ben a Sophianum intézet. Ezt a két rendházat, illetve iskolát kellett a Sacré Coeur nővéreknek a szerzetesrendek feloszlatása után elhagynia. A nővérek Ausztriában telepedtek le. A rendszerváltást megelőző években Belle Éva rscj családi kapcsolatai révén szervezett egy csoportot Monoron, Prohászka Ilona rscj pedig 1989-ben a Máltai Szeretetszolgálat NDK menekülteket befogadó táborában dolgozott önkéntesként. A Társaság 1991-ben tért vissza hivatalosan Magyarországra.


Zugligeti közösség

A rend magyarországi noviciátusának ez a közösség ad otthont 1992 óta, szolgálva a szerzetesi életre való készülés két fontos évét. 45 évi "kényszerszünet" után külföldről (Ausztria) visszatért nővérek itt indították el az első noviciátust 5 növendékkel.

A közösség elöljárója:

Mariola Pietrzak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, hajléktalanokkal foglalkozik.

A közösség tagjai:

Berecz Rita a rend magyarországi képviselője, a Szentjánosbogár gyerek- és ifjúsági mozgalom önkéntese

Tornya Erika elsőfogadalmas, a rendünk hivatásgondozója, a Magyar Jezsuita Rendtartomány alkalmazásában a hivatásgondozással és ifjúságpasztorációval foglalkozik. Hivatástisztázás céljából kapcsolat: hivatasrscj@gmail.com.Mese utcai közösség

Házunkban, amely 1995-ben épült egy kárpótlásként kapott telken. 2009 óta közösségünk tagjai vezetik a Forrás Lelkiségi Központ programjait.
Forrás Lelkiségi Központ programja >>

 

Közösségünk tagjai:

Csókási Anna teológus, hittanár, lelkigondozó.

Paál Judit tanár.

Révay Edit szociológiát tanít a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán és a Bábes-Bólyai Tudományegyetemen, a hospice-ben önkéntes.

Szentistványi Rita a cigánypasztorációban vesz részt, illetve a Forrás Lelkiségi Központ programjait koordinálja

Címünk: 1121 Budapest, Mese u. 11.
rscj.mese@gmail.comMiskolci közösség

2009 augusztusában költözött közösségünk Miskolcra a jezsuiták meghívására, hogy a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium leánykollégiumában nevelőtanárként dolgozzunk. Örömmel vállalkoztunk erre a feladatra, hiszen lehetőséget kaptunk arra, hogy a Társaságunk küldetését, a nevelést, intézményes keretek között folytathassuk, összehangolva az ignáci pedagógiát a Sacré Coeur nevelési koncepciójával.

A közösség tagjai:

Pető Éva nevelőtanár
Sara Ann Rude angolt tanít a gimnáziumban
Szilágyi Erzsébet a lánykollégium prefektája
Szulyovszky Hajnalka nevelőtanár

Elérhetőségeink:

Címünk: 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2.
Postai címünk: 3529 Miskolc, Pf. 199.
Telefon: 06 46 560 458/273
E-mail: rscj.miskolc@gmail.com