RSCJ-k Magyarországon

Kezdetek és visszatérés | Zugligeti közösség | Mese utcai közösség

Kezdetek és visszatérés

Magyarországra a Társaság 1883-ban érkezett és kezdte meg szolgálatát. Ekkor nyílt meg a Philippineum, majd 1914-ben a Sophianum intézet. Ezt a két rendházat, illetve iskolát kellett a Sacré Coeur nővéreknek a szerzetesrendek feloszlatása után elhagynia. A nővérek Ausztriában telepedtek le. A rendszerváltást megelőző években Belle Éva rscj családi kapcsolatai révén szervezett egy csoportot Monoron, Prohászka Ilona rscj pedig 1989-ben a Máltai Szeretetszolgálat NDK menekülteket befogadó táborában dolgozott önkéntesként. A Társaság 1991-ben tért vissza hivatalosan Magyarországra.


Zugligeti közösség

45 évi "kényszerszünet" után külföldről (Ausztria) visszatért nővérek itt indították el az első noviciátust 5 növendékkel 1992-ben, szolgálva a szerzetesi életre való készülés két fontos évét. A ház az elmúlt években rendünk hivatásgondozással foglalkozó bázisa, valamint a szerzetesi élettel ismerkedő jelöltjeinek befogadó közössége.

A közösség elöljárója:

Berecz Rita a rend magyarországi képviselője, a Szentjánosbogár gyerek- és ifjúsági mozgalom önkéntese

A közösség tagjai:

Szilágyi Erzsébet, örökfogadalmas, nyugdíjas pedagógus. Főként a közösséghez kapcsolódó feladatokat lát el.

Szulyovszky Hajnalka, örökfogadalmas, a rend gazdasági felelőse, a Szentjánosbogár közösség munkatársa.

Tornya Erika elsőfogadalmas, a rendünk hivatásgondozója, a Magyar Jezsuita Rendtartomány alkalmazásában a hivatásgondozással és ifjúságpasztorációval foglalkozik. Hivatástisztázás céljából kapcsolat: hivatasrscj@gmail.com.

A közösség tagja még Loe Henriett jelölt.Mese utcai közösség

Ez a házunk 1995-ben épült fel, egy kárpótlásként kapott telken. 2009-ben alapítottuk meg itt a Forrás Lelkiségi Központot, melynek programjait közösségünk tagjai vezetik.
Forrás Lelkiségi Központ programja >>

 

A közösség elöljárója:

Pető Éva a Szerzeteselöljárók irodájának munkatársa.

Közösségünk tagjai:

Csókási Anna teológus, hittanár, lelkigondozó.

Paál Judit tanár.

Pietrzak Mariola a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaként hajléktalanokkal foglalkozik, valamint csoportokat vezet fiataloknak.

Révay Edit szociológiát tanít a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán és a Bábes-Bólyai Tudományegyetemen, önkéntes lelki kísérő a PolczAlaineHospice-Palliativ Osztályon.

Szentistványi Rita a cigánypasztorációban vesz részt, illetve a Forrás Lelkiségi Központ programjait koordinálja

Címünk: 1121 Budapest, Mese u. 11.
rscj.mese@gmail.com